Innhold
  
  

Urædd Atletikgruppe ble stiftet 29.04.1929. På generalsforsamlingen 13.04.1935 ble navnet endret til Urædd Bokse- og Bryteklubb. Senere på generalforsamlingen 24.10.1950 ble navnet endret til nåværende Urædd Brytegruppe.

Det var stor bryteaktivitet i Norge fra tidlig på 60 tallet. Det var i denne perioden at det ble fart på bryting i Urædd. Guttebryting var kommet på programmet og det var mange nasjonale stevner. Etter hvert ble det Norges cup, lagkonkurranser og internasjonale stevner. Klubben startet også Peer Gynt Cup sammen med Kolbotn. Det ble et anerkjent internasjonalt storstevne. Klubben så det som svært viktig å arrangere stevner og det er Urædd som har arrangert flest lag- og individuelle senior mesterskap. I 1964 var det landskamp mot Sverige i Folkets hus. Resultatet ble 4-4.

I mange år var «alle» landslagssamlinger i Porsgrunn. Det, og hyppige besøk av internasjonale topptrenere, var suksess faktorer for den sportslige fremgangen.

Klubbens entusiastiske og viktigste tillitsmenn var Ragnar Halvorsen, Ernst Rolf Halvorsen og Walter Thorjussen. Målet var klart, stevnedeltakelse og det å skaffe penger til driften. Urædd var første klubben i Norge som spilte Bingo offentlig (Hotell VIC) og som søkte politiet om tillatelse. Dansetilstellinger, konserter (Zombies som var nr.6 på topp 100 i USA trakk ca.50 betalende. Katastrofe for Arne Bendiksen), flytte jobber, (biblioteket) rive oppdrag («strykejernet» i Sverresgate, låven på Flåtten) flakeinnsamling, loppemarked, spilleautomater og kalendere med historiske bilder har vært de viktigste inntektskildene.

At det tidlig ble kontakt med den svenske klubben Vimmerby og senere CIK og DAN i København var svært viktig for klubbens utvikling. Det ble over år utviklet et sterkt sosialt felleskap med reiser og sommerleirer. Klubben dro på bussturer til Kitzbühl, Schladming, Saarbrücken, Chomutov, Poznan, Sønderborg og København. Et spesielt minneverdig tiltak var guttegruppas tur til OL i München.

Øystein Davidsen var den første som vant medalje i Landsguttestevnet med en 3 plass i 1960. Første mester ble Vidar Larsen i 1961. Han ble etter hvert en dyktig fotballspiller i Odd. Det var ganske vanlig å kombinere fotball og bryting. Det store gjennombruddet for guttebryting kom i 1964 med førsteplasser til Tom Blohme, Alf Aaning Nilsen og Knut Nøddebo.  Et annet godt år var 1972 da Urædd vant syv av femten vektklasser. Vinnerne var: Tarjei Ingebretsen, Kjell Yngvar Karlsen, Rune Thorjussen, Knut J Dalen, Jørn Hansen, Stig Robert Blohme og Kent Halvorsen. Det ble 2 plasser til Runar Lid, Per Olav Holm Jørgensen og Kjell Henriksen. 3 premier til Per Eikåsen, Tore Simonsen og Arve Fredriksen. I 1977 vant Morten Sætre, Øivind Young, Ove Borgen, Bjørn Strand, Pål Olsen, Arve Thorjussen, Espen og Tommy Waskaas lagmesterskapet.

Av alle de som gjorde en innsats som trenere i guttegruppa kan nevnes Arild Andersen, Thorbjørn Melum, Sven Borgstrøm, Kjell Yngvar «Dennis» Karlsen og Geir Larsen

Urædd dominerte i mange år Norgescupen som var en bredde konkurranse. Første mesterskap for lag ble vunnet i 1979. Seieren ble tildelt på forbundets ting etter div. protester.(Ganske spesiell historie) Laget besto av Jørgen Vangen Halvorsen, Svein Jonassen, Bernt Ingebretsen, Ragnar Halvorsen, Kjell Yngvar Karlsen, Fred Holm, Cato Skogland, Trond Kvalheim, Gunnar Hagebø og Morten Brekke.

Urædd, med 17 mesterskap, er nå den klubben som har vunnet flest lagmesterskap.

Øystein Davidsen var trener da han for første gang deltok i senior mesterskap i 1966. Ble norgesmester, og vant kongepokalen. Det var Urædds første norgesmesterskap etter krigen. (Ole Stubb Olsen ble Norgesmester i 1936) Svein Jonassen fikk sølv. Året etter ble han norgesmester og Bernt Ingebretsen vant sølvmedalje.

Et minneverdig NM var i 1984 med gull til Morten Brekke, Morten Hagebø, Gunnar Hagebø og Roy Fjellbu. Sølv til Per Sundt og bronse til Morten Sætre og Trond Kvalheim. 4. plasser til Petter Fornebo, Ricard Valhovd og Ragnar Halvorsen. 5.plass til Thor Espen Strøm. NM vinnerne representerte Norge i VM i Oslo 1985. Et like fantastisk NM var i 2009. Det var 7 vektklasser og vi fikk fire mestre: Bård Fornebo, Peter Stotdalen Szikszay, Marius Thommesen og Roy B Andersen. Bronsemedaljer til Jon Isaksen og Glenn Waksvik

Totalt har klubben frem til 2017 vunnet 96 gull 101 sølv og 73 bronse medaljer i senior NM. Flest mesterskap har Bård Fornebo, Roy B Andersen og Morten Brekke med 10 mesterskap. Etterfulgt av Øystein Davidsen 8, Morten Hagebø 5, Francis Tangen 5, Henning Skilbred, Morten Sætre, Trond Kvalheim og Gunnar Hagebø 4, Stian Pedersen, Fred Holm, Terje Fornebo og Marius Thommesen 3 mesterskap.

Det er totalt 28 brytere som etter 1966 har blitt seniornorgesmestre.  

Syv utøvere som har vunnet kongepokal: Morten Brekke (3) Øystein Davidsen (2)) Fred Holm, Terje Fornebo, Morten Hagebø Roy B Andersen og Marius Thommesen

Beste internasjonale resultater er 4. plassene til Stig Kleven i OL 1988 og Morten Brekke i VM 1986.  Morten har også vunnet tre Nordiske mesterskap og deltatt i 2 OL.

En liten kuriositet er Øystein Davidsens 2 plass i EU mesterskapet som ble arrangert til minne om at dett europeiske fellesskapet var blitt realisert.

Morten Sætre vant sølvmedalje i junior VM 1983

På kvinnesiden har Linda Johnsen Holmeide bronse i VM 1993.

I VM for ungdom vant Stian Pedersen i 1989 og Terje Fornebo i 1991.

Jon Isaksen og Marius Thommesen var aktuelle til deltagelse i OL i Rio 2016 og var med på forbundets sentraliseringsprosjekt. Marius var nær ved å kvalifisere seg.

Mange har forlenget den aktive karrieren med veteran bryting og Bård Fornebo, Morten Hagebø og Roy B Andersen har vunnet VM.

Det har vært positiv for Urædd at to av våre medlemmer Knut Styrvold og Reidar Gullesen etablerte bryterklubb på Gulset. Flere fra Gulset har, etter ungdomsklassen, valgt å satse på toppidrett i Urædd.

Øystein Davidsen har vært president i NBF i 9- og styremedlem i 4 år. Han har også vært sportslig leder, landslagstrener og president i det Nordiske bryteforbund inkludert de baltiske land. Kjell Yngvar Karlsen og Walter Thorjussen har vært styremedlemmer i NBF. Walter har også vært leder av dommerkomiteen og internasjonal dommer.

Da Norge arrangerte VM i 1985 var Steinar Hanssen og Olav Skinlo stevnesekretærer. Stein Bastiansen stevnelege. I EM 1988 var Steinar sekretær leder.

Øystein Davidsen har vært aktiv/trener/sekundant ved over 50 internasjonale senior mesterskap og 6 OL.

Morten Brekke har vært landslagstrener. Jørn Melum har også har representasjonsoppgaver for NBF.

Øystein Davidsen har været trener i klubben fra 1963 til 1993. Da overtok Morten Brekke.  Fra 2013 er det Jørn Melum som har vært trener.

Dagens treningslokale fikk vi da Porsgrunnshallen ble bygget. (Flyttet fra Asbjørn Kloster som var gym. lokalet til folkeskolen) Det var ikke planlagt rom der vi nå er. Etter tips fra arkitekten (sønnen var i guttegruppa) ble det dialog med kommunen som resulterte i at vi fikk vårt eget lokale der mattene kunne ligge ute permanent.

Det kjennetegner tillitsmanns apparatet at de har sine verv i mange år og at det veksles  mellom funksjoner. Det må være tillatt å fremheve Walter Thorjussen, Ragnar Halvorsen, Ernst Rolf Halvorsen, Erik Stryvold, Steinar Hanssen, Øystein Davidsen, Morten Buli Johannesen, Per Fornebo, Jørn Melum, Kjell Yngvar Karlsen, Andre Johannessen, Geir Larsen og Roy B Andersen.

Regnet fra 1910 er det Sp 09, Kolbotn og Urædd er som har vunnet flest NM gull for herrer, kvinner, AIF mesterskap (1925-1940) og fristil.

Det er vært å merke seg at Urædds mesterskap kommer fra perioden etter 1966.

Dette er en god indikasjon på hvor sterkt Urædd har vært med på å prege brytesporten frem til i dag.

Se liste over medaljevinnere i NM senior. Se liste over formenn.

1
  
2
  
Urædd er klubben med flest gull i Lag NM (17 stk.). Lag NM startet i 1935. Det har variert fra 10 til 7 brytere på laget. Det har også vært lov til å leie inn brytere fra andre klubber, noe Urædd også har gjort med bl.a. Fritz Aanes, Stig André Berge og Martin Hamlet Nielsen. Bård Forenbo er den Uræddbryteren med flest gull (13 stk.)

Navn på Urædds gullag:

2013: Bård Fornebo, Stig André Berge, Marius B. Thommessen, Lukasz Charzewski, Roy B. Andersen, Henning Skilbred

2012: Bård Fornebo, Peter S. Stordalen, Olav Mustad, Rasmus Tjørstad, Jon F. Isaksen, Marthin H. Nielsen

3
  

Veteran VM startet i 1993 og man kan være med fra det året man fyller 35 år. Urædd har deltatt siden 2004 og har vunnet flere gull-, sølv- og bronsemedaljer.

 

År                           By                                           Land                                      Deltakere fra Urædd

2004                      Seinäjoki                                 Finland                                                 2 stk.

2005                      Beograd                                  Serbia                                                   2 stk.

2006                      Riga                                        Latvia                                                   5 stk.

2007                      Szombathely                           Ungarn                                                  6 stk.

2008                      Perm                                      Russland                                                5 stk.

2009                      Kouvola                                  Finland                                                  6 stk.

2010                      Beograd                                 Serbia                                                    6 stk.

2011                      Raciborz                                 Polen                                                     9 stk.

2012                      Budapest                                Ungarn                                                  8 stk.

2013                      Sarajevo                                Bosnia-Herzegovina                                7 stk.

2014                      Beograd                                 Serbia                                                   6 stk.

2015                      Athen                                    Hellas                                                    1 stk.

2016                      Seinäjoki                               Finland                                                   0 stk.

2017                      Plovdid                                  Bulgaria                                                 3 stk.

2018                      Perm                                     Russland                                                1 stk.

 

Navn                                            Gull                       Sølv                       Bronse

Roy B. Andersen                             9                             2                             0

Bård Fornebo                                  3                             5                             4

Morten Hagebø                               1                             1                             0

Jørn Melum                                    0                             1                             1

Morten Brekke                                0                             1                             0

Geir Larsen                                    0                             0                             4

Francis Tangen                               0                             0                             3

4
  

Kongepokalen blir utdelt ved Senior NM. Urædd har til nå 10 pokaler.

Øystein Davidsen:                       1966      1972

Morten Brekke:                           1981      1984      1985

Fred Holm:                                 1978

Morten Hagebø:                          1988

Terje Fornebo:                            1993

Roy Bakke Andersen:                  2003

Marius B. Thommessen:              2014

5
  

Følgende har fra 1929 fungert som formenn i klubben:

1929:           Rolf Sønderskov

1930-1940:  Realf Ording Helgesen

1941:           Ole Stubb Olsen     

1945: Dette året ble det dannet et arbeidsutvalg bestående av Ole S. Olsen, Olav Hansen, Rolv Ahlbom og Hans P. Larsen

1946.-1953:  Hans Petter Larsen

1954-1959:  Odd Gudmundsen

1960:           Walter Thorjussen

1961:           Odd Gudmundsen

1962-1970:  Ragnar Halvorsen

1971:           Reidar Gullesen / Ragnar Halvorsen

1972:           Ragnar Halvorsen

1973:           Ragnar Halvorsen / Erik Styrvold

1974-1975:  Erik Styrvold

1976-1977:  Stein Bastiansen

1978:          Erik Styrvold

1979:          Steinar Hansen

1980-1983:  Walter Thorjussen

1984-1985:  Steinar Hanssen

1986-1987:  Walter Thorjussen

1987-1988:  Ragnar Halvorsen

1989-1991:  Morten Buli Johannesen

1992-1994:  Per Fornebo

1995-1999:  Walter Thorjussen

2000-2006:  Jørn Melum

2007-2009:  Kjell Yngvar Karlsen

2010:           Kjell Yngvar Karlsen / Roy B Andersen

2011-2017:  Roy B Andersen

6

 Aktiviteter

 

 

 I fokus